Blodårer og livsstilssykdommer.
Livsstilsykdommer kalles ofte sykdommer som rammer blodårene våre. Hvis de tettes til, så kommer det ikke nok blod fram til de cellene som skulle hatt det. Tiltettingen har som oftest årsak i hvordan vi lever!
Hver celle i kroppen vår krever en viss mengde friskt blod hele tiden for å få nok oksygen og næringsstoffer, og for å kvitte seg med karbondioksid og avfallsstoffer. Blodtransport-systemet er noe vi ikke kan leve foruten. Derfor dør faktisk de fleste av oss av at blodtransporten ikke er i orden (statistisk årbok).
Hva skjer når en blodåre tettes til? Det er flere forklaringer på det, men at det skjer noe i åreveggen som må repareres, er en felles del. Å reparere og forsterke et rør innenfra gjør en ved å fortykke veggene. Men da blir jo åpningen mindre. Figuren viser hvorden åren tettes igjen av plakk ("forkalket fett"). Blodstrømmen blir hindret og det kan igjen utløse ytterligere fortetting ved at trykket øker og truer mer ("forkalkingen" akselreres). Til slutt er fortetningen så fullstendig at blodåren ikke kan brukes lengere til transport. Finnes det da ikke alternative veier for blodet å komme fram, er de cellene som ikke får blod ille ute. Det tar ikke mange minuttene før de dør.
Hjertemuskelen og hjernen er to organer som er helt sentrale i mennesket. Hvis fortettingen stopper blodet som disse må ha, så er det slutt! Det samme gjelder andre organer hvis blodet stopper helt, men disse kan en fjerne uten at livet slutter. Koldbrann i fot er en slik situasjon hvor cellene i foten dør fordi de ikke får blod. Den må da amputeres og fjernes. Tilstanden kalles ofte "røykebein" fordi den rammer de som røyker mye mer enn de som ikke røyker.
En trang arterie blir blokkert av en blodpropp